Toto Wolff – Az emberi tényező a Forma 1-es sikertörténet mögött

2021. július 20. 19:16 - preganferi

Aki képes megdönteni Michael Schumacher és a Ferrari összes rekordját az méltán megérdemli a csúcsteljesítő titulust. A Mercedes csapat egyeduralmának vezetése azonban komoly erőfeszítéseket kíván és folyamatos megújulást.

Ugyanakkor miként lehetséges az empátiát és a perfekcionizmust kombinálni úgy, hogy közben folyamatosan fennmarad a csapat motivációja és még mentálisan egészségesek is maradnak a résztvevők? Érdekes kérdések nemde? Nézzük meg erre válaszul Toto Wolff munkásságának egy részletét.

Aki nincs nagy barátságban az autósporttal és azon belül is a Forma 1-gyel, annak talán kicsit idegenül cseng az osztrák úriember neve, akinek viszont még az ébresztője is a Palik Laci best of annak egy pillanatig sem kell ecsetelni a kilétét.  Előbbi kategóriába tartozó olvasóknak egy gyors bemutatással kezdeném: Torger Christian "Toto" Wolff egy osztrák származású korábbi befektető, üzletember és egykori autóversenyző, akinek egyik legnagyobb sportsikere a ’94-es nürburgringi 24 órás versenygyőzelem. Nagyon mennek neki a 24 órás versenyek, hiszen 2006-ban elsőként ért célba a dubai 24 órás futamon is. Befektetőként is igazán sikeresnek mondhatja magát mivel volt cég, amit a tőzsdén futtatott fel, de volt érdekeltsége olyan vállalatban is, ami pl. a Mercedes Benz SLS GT3 versenyautó fejlesztési projektjében vett részt. 2013-ban érkezett a Mercedes Forma 1-es csapatához majd 2014 óta Lewis Hamiltonnal karöltve verhetetlenek. Ha idén is behúzzák az első helyet akkor már zsinórban a nyolcadik évben utasítják maguk mögé a teljes mezőnyt. Wolff tehát minden idők legsikeresebb F1-es csapatfőnöke, aki szinte minden létező rekordot megdöntött a Mercedessel. Egyébként a csapatot működtető vállalat most már 30 %-os résztulajdonosa is egyben.

toto_1.png

Ezek alapján joggal gondolhatunk rá is úgy, mint egy igazi csúcsteljesítőre, aki sikeres a sportban és üzleti életben egyaránt, mára nagy vagyonnal rendelkezik és jelenlegi feleségével boldogan nevelik négyéves kisfiúkat. Elsőre idillinek és gondtalannak tűnik az egész élete, viszont elmondása szerint ez közel sincs így, hiszen mint mindenki másnak, neki is megvannak a maga problémái. Hajlamosak az emberek azt gondolni, hogy aki folyamatosan a rivaldafényben van az sérthetetlen. A humánus hozzáállásáról ismert Toto Wolffnak a 2020-as éve kritikus volt, hiszen sokáig nem tudta elkötelezni magát a folytatás mellett. Elmondása szerint ő nem akar csak egyszerűen jó munkát végezni és beleszürkülni a mezőnybe, ezért inkább szembenézett a háttérbe vonulás gondolatával. Saját bőrén tapasztalta meg milyen mikor az ember bizonytalanná válik, kételkedik magában és ezek az érzések megnehezítik a munkát és a mindennapokat. Ezt azonban nem úgy kell érteni, hogy klinikai szempontból ő beteg lett volna csupán a folyamatos nyomás és stressz hatására egyszerűen lemerült és nem volt biztos abban, hogy ennek az életformának továbbra is ki akarja tenni magát.

Már évek óta dolgozik együtt különböző segítő szakemberekkel, így nem volt számára újkeletű az aktuális problémájáról konzultálnia. Ez a támogatás és egy más nézőpont bevonása megkönnyítette és lerövidítette ezt a próbatételét, viszont még így is hosszú hónapokon át kereste a választ és nyilván ez idő alatt nem volt a legjobb passzban. Időre volt szüksége önmaga újratervezéséhez, amiben a csapata teljes mértékben partner volt. Érdemes kiemelni azt a fajta önreflexiót, aminek köszönhetően kilábalt ebből a gödörből és sikerült újra csatasorba állnia. Az a képessége, hogy hátrébb tudott lépni egyet és elemezni, értékelni tudta önmagát elengedhetetlen volt a későbbi önfejlődésében. Sok szempontból fontos az önismeret, de a gyakorlatba átültetni és objektívan vizsgálni a helyzetünket, felismerni és elfogadni a jó és rossz dolgokat, a történteket úgy elemezni, hogy azokból aztán tanulhassunk és megfogalmazzuk a fejlesztendő területeket roppant nehéz feladat. Ahhoz azonban, hogy Wolffnak és a Mercedesnek idén sikerüljön zsinórban a nyolcadik elsőségüket is behúzni bizony újra varázsolnia kell, egyelőre még nem nekik áll a zászló.

Te mennyire kezeled nagyvonalúan az önreflexiót? Ismered a szót, használod is, azonban mikor szánsz rá néhány percet vagy akár többet? Az önreflexiónak rengeteg módja van és hasonlóan sok alkalmat is lehet rá találni, de nem tudod mikor szoríthatnád be a napodba? Szerintem a reggeli fogmosás közben, két meeting között, hazafele tartva a munkából vagy bevásárlásból, sportolás közben vagy akár kutya sétáltatás közben is lehet.

"A különbséget az emberi tényező jelenti nem pedig a gépek..."

Ahogy korábban már említettem egy roppant humánus vezetőként aposztrofálja a környezete, hiszen az ő vezetési stílusának a sikere abban rejlik, hogy a kollégáiban mindig „az embert” keresi. Saját bevallása szerint ő nem tud pl. az aerodinamikai elemeket tervezni, de nagyon sokat tud arról az emberről, aki a szervezetén belül viszont igen. Részben gyermekkori traumáinak is köszönhetően zsigeri szinten árad belőle a közegének oltalmazása. Ösztönösen védelmezi a csapatának minden egyes tagját, viszont mindezt természetesen a racionalitás talaján teszi. Az integritás és az együttérzés rendkívül fontos emberi tényezők Toto Wolff működésében. A Mercedes csapat technikai igazgatója James Allison is elmondta, hogy egy ehhez hasonló kultúra bevezetése és életben tartása csak akkor lehetséges, ha azt minden pillanatban megélik a csúcson lévők is beleérte Toto Wolffot is. Hiszen egy hamis és színlelt szerep nem képes fenntartani ezt a fajta csapat egyensúlyt, ami már lassan egy évtizede jellemzi a csapatot. Az átláthatóság, az őszinteség és az integritás a három legfontosabb alapelve ennek a szemléletmódnak.

toto_6.pngRemekül tükrözi az is Wolff elhivatottságát, hogy az új-zélandi rögbicsapat sportpszichológusával közösen alakították ki a „lásd meg, mondd ki javítsd ki” mottót, amit aztán elkezdtek alkalmazni a szervezeten belül. Ennek célja a folyamatok során feltárt hibák kiküszöbölése volt, hogy még sikeresebbek legyenek. Ezzel a módszertannal kiválóan kit tudták iktatni a hierarchiát és olyan környezetet teremtettek, ahol az emberek mernek megszólalni. Arra biztatnak mindenkit, hogy mondják el a véleményüket mert ez fontos a saját fejlődésük szempontjából is. Ez a nyitottság és a szervezeti problémák hiánya kulcsfontosságú a csapat összetartásában. Nem hisz abban, hogy egy nagy nevet kell a csapat élére kinevezni, aki majd rögvest szállítja az instant sikert. Ő a csapatba veti a hitét és bevallása szerint a legjobb vezető sem képes egyedül megváltani a világot. A saját sikereiről is azt tartja, hogyha nincs egy ilyen minőségű csapat a háta mögött és nem dolgoznak így a keze alá akkor nem tudott volna ő maga sem ilyen eredményes lenni.

Azonban a pilóták nem mindig ugyanabba az irányba tartanak, hiszen végtére is ez egy egyéni verseny és ízig vérig sportemberekről van szó, akik bármi áron a győzelemre hajtanak. A 2014-es szezonban volt a Mercedes két akkori pilótája között komoly versengés, aminek szeretett volna mihamarabb gátat szabni a csapategység fenntartása érdekében. Alain Prost-al folytatott beszélgetése nagyon hasznosnak bizonyult és megfogadva a tanácsait sikerült elsimítani a csapaton belüli intenzív vetélkedésből fakadó nézeteltéréseket, ami addig meglehetősen nagy kihívást jelentett számára. Nyitott gondolkodás módját tükrözi ez a lépés is, mivel nem derogált neki még ilyen szinten állva sem segítséget kérni és egy új nézőpontot behozni a probléma megoldását illetően. A legbennfentesebb embert választotta erre, akit csak lehetett hiszen ki ne emlékezne a Prost és Senna között zajló háborúra, így első kézből szerezhette be a megfelelő válaszokat a kérdéseire.

Ki szolgál kit? Vezetőként Te is estél már abba a hibába, hogy az embereidtől vártad a saját felemelkedésedet? Mit tehetsz akkor, ha az „én” dominál? Toto Wolff példája is kitűnő lehetőség az inspirációra hiszen olyan húzásait vehetjük górcső alá, mint a csapategység növelése és a végsőkig való fenntartása, külsős szakértő vagy épp egy új nézőpont bevonása egy adott probléma megoldására.

toto_3.png

Meddig éhes valaki a sikerre?

Na de felmerül a kérdés, hogy mégis mi lehet a titka ennek csapatnak. Hogyan lehetséges egy ilyen győzelmi sorozatot abszolválni? A motiváció folyamatos fenntartásában is kiemelkedő szerepe volt a csapatfőnöknek a megfelelő célok kitűzésével. Amióta a Mercedes megkezdte a győzelmi szériáját gyengeségre utaló jelek szinte alig voltak és a győzelemre törekvés ugyan olyan erős volt az évek során, mint az évtized elején amikor a Red Bull négyéves uralmának megdöntésére indultak. Wolff szerint a titok olyan célpontok kialakítása, amelyek magas szinten tartják a motivációt a szervezet egészében. „A megfelelő célok motiválttá és energizáltá tesznek.”  - mondja. Bár a cél minden évben ugyan az – a világbajnoki cím elnyerése -, minden szezon más-más nézőpontot kíván, amely lehetővé teszi a csapat számára, hogy „újrafeltalálják” magukat. Az első évben a Red Bull egyeduralmának megdöntése volt a cél, majd a következőben a címvédés. A 2017-es év jelentős szabályváltoztatása megteremtette azt az ambíciót, hogy az első csapat legyenek, akik ki tudják használni a szabályváltozást és az élen végezzenek. Miután ez is sikerült jött a Ferrari rekordjának megdöntési kísérlete, ami a zsinórban hat kettős bajnokságot jelentette. Ezek alapján tehát tisztán látszik, hogy a bajnokság megnyerésének végső célja mindig ugyan maradt számukra, de volt benne egy kis árnyalat, amely folyamatosan motiválta őket.

Te hogyan tűzöl ki célokat magad elé? Mit teszel a motivációd fenntartása érdekében, amíg el nem érsz a célodig? A cél meghatározása sikerül, de valahogy sosem éred el őket mert félúton elillan a motiváció? Próbáltad már a nagy célt apróbb részcélokra bontani és azokat egyesével megvalósítani miközben megéled a sikert?

toto_7.pngDe nem csak a motiváltság az egyedüli tényező a siker képletében. Nagyon jól látta azt a fajta óriási kihívást is, amit az F1-es környezet jelentett az ott dolgozóknak, hiszen a saját bőrén is tapasztalja nap mint nap. A fejlett technológia ötvöződik azzal a pszichés megterheléssel, amely most már évi 23 alkalommal az egész világ előtt teszi próbára az embereket. Ilyen mértékben stresszesnek lenni és mind testileg, mind szellemileg is fitt maradni nem triviális dolog. Így bevezetésre került a Mercedesnél egy meditációs kurzus, amiben majd 1000 ember vett rész. Kiválóan integrálta ezt a Forma 1 szempontjából marginális eszközt, annak érdekében, hogy kihozza a legtöbbet a csapatából. Viszont tisztában volt a várható nehézségekkel is, hiszen egy mérnökökből álló csoportnak, akik az életüket áldozzák fel a tudomány oltárán mennyire lesz ez testidegen. Épp ezért kezdésként egy nagyjából 20 mérnökből álló társaságot választott, akikről azt gondolta ők lesznek a leginkább keményvonalúak és makacsok. Azonban sikerült a kezdeti ellenállást leküzdeni és attól az általános véleménytől eltávolodni, hogy ez az egész egy ostobaság. Majd a tanfolyam lezárulta után meglepődve tapasztalta, hogy mindenki részt vett a gyakorlatokon és valóban javult a mentális közérzetük és teljesítményük. Sikerült tehát egy olyan dolgot meghonosítani a szervezetén belül, amit addig egy misztikus valaminek tekintettek csupán és csak nagyon kevesek hittek benne.

Neked mi a véleményed a meditációról? Ugyan olyan ostobaságnak tartod, mint ahogy a Mercedes mérnökei is tették korábban? Ha még nem próbáltad akkor add meg magadnak a lehetőséged és teszteld, hogy képes vagy-e kizárni azt a zajt, ami körbevesz.

Mérlegelni, elhatározni, diadalmaskodni 

Mint korábban már oly sokszor alkalmazta az üzleti életben, 2013-ban is fogadott valamire és segített azt jobbá tenni, csatlakozott a Mercedes Forma 1-es csapatához. Ennek a döntésének köszönhetően emlegetjük most őt úgy, mint az autósport legsikeresebb csapatfőnöke. Jó és rossz tapasztalatai mind számítanak, hogy ilyen lenyűgöző és sokdimenziós emberré vált. Szinte bármelyik F1-es hétvégén láthatjuk az ököllel való asztalcsapkodását vagy épp ugyan ezeket az öklöket az örömtől a magasba emelve. Az elmúlt majdnem egy évtized alatt megélte a sikereket és a nehéz időszakokat egyaránt. Nem félt szembenézni a számára még idegen kihívásokkal sem és az a töretlen hit, amit a csapata felé mutatott egy legyőzhetetlen egységgé kovácsolta őket. Az önreflexió, motiváció és mentális egészség ugyan csak három részlete a teljes egésznek, viszont ezek olyan tényezők melyek nélkül a csúcsteljesítmény is elmarad. Lehetsz te a száguldó cirkusz egyik csapatfőnöke, mérnöke vagy szerelője, de az élet bármely területéről lehetne szakmákat említeni, a saját csúcsteljesítményed érdekében ezekre az alkotóelemekre ügyelni kell a hétköznapok során is.

toto---5_optimized_optimized_optimized_optimized_optimized.png

Nem túl régóta követem nyomon Toto Wolff munkásságát, de őszintén szólva teljesen lenyűgöz az a teljesítmény, amit képes magából és a csapatából futamról futamra és szezonról szezonra kihozni. A maga nemében szerintem egy igazi géniusz, aki tökéletes erre a pozícióra. Minden alkalommal mikor ilyen élettörténetekről olvasok hosszú napokra magával ragad az inspiráció, amit ezekből nyerek. Az ehhez hasonló sztorik segítenek átlendülnöm a kisebb elakadásaimon, mikor nincs kedvem neki állni valamilyen feladatnak vagy épp leülni megírni egy blogcikket. Azt gondolom ezekről a példákról vagy nevezhetők akár példaképeknek is, hogy úgy kell monitorozni őket hogy a legtöbb számunkra releváns trükköt, módszert, szokást vagy tippet el tudjuk csenni és be tudjuk építeni a saját életünkbe is. Ha nekik sikert hozott akkor minden bizonnyal számunkra is hasznos lehet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsteljesitok.blog.hu/api/trackback/id/tr9716633808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása