A legjobb éned könyörtelen üldözése – 5 kulcsfontosságú lecke Venus Williams-tól

2021. január 02. 22:27 - preganferi

Nem kell ahhoz tenisz fanatikusnak lenni, hogy ismerősen csengjen Venus Williams neve. Azé a nőé, aki a tenisz világ koronázott királynője lett.

Viszont nemcsak a sportban alkotott maradandót, hanem saját ruha márkájával és belsőépítészeti cégével is meghódította az üzleti világot. Ha érdekel egy olyan lenyűgöző életút, mint az övé és ellesnél ebből valami hasznosat akkor a szerva nálad. Jó olvasást!

Négyszeres olimpiai bajnok, korábbi világelső, huszonháromszoros Grand Slam-tornagyőztes és ő rendelkezik a második legtöbb egyéni tornagyőzelemmel. Ezzel a sportolói karrierrel párhuzamosan építette fel két gyümölcsöző vállalkozását is: a saját márkás ruházati cégét az EleVen by Venus Williams-t és a V Starr Interiors névre keresztelt belső építészeti vállalatát. Emellett testvérével Serena-val együtt részesedést vásároltak a Miami Dolphins amerikaifutball csapatból és ha mindez nem lenne elegendő a nővérek ezen felül befektettek az Ultimate Fighting Championship (UFC) vegyes harcművészeti társaságba is.

Az emberben felmerül ilyenkor a kérdés, hogyan volt mindezek mellet ideje a profi teniszre is?

 image.png

Különleges tehetsége már gyermekkorában nyilvánvaló volt, ezért amikor Venus 10 éves volt, a család a Kalifornia állambeli Comptonból elköltözött Floridába. A 90-es évek elején a család mindenekelőtt az iskolai tanulmányokat helyezte előtérbe, így otthon az édesapa felügyelete mellett gyakoroltak. Azonban hamar rádöbbent ahhoz, hogy Venus és Serena lányai profivá váljanak, profi körülmények szükségesek, így 1991-ben magántanulók lettek és Rick Macci teniszakadémiáján folytatták tanulmányaikat. Azonban hamar rádöbbent arra, hogy Venus és Serena profivá válásához szakszerű körülmények is szükségesek, így 1991-ben magántanulók lettek és Rick Macci teniszakadémiáján folytatták tanulmányaikat. Profi teniszezővé válása azonban nem azt jelentette, hogy szakít a tanulással, ugyanis 2007-ben szerzett divattervező diplomát a 'The Art Institute of Fort Lauderdale' privát főiskolán Floridában, majd 2011 őszén megkezdte az üzleti tanulmányait az indianai egyetem által indított képzésen.

A vállalkozás vezetés mellett több mint két évtizede rendszeresen vesz részt nagy tétű tenisz mérkőzéseken, ezenkívül még a súlyos egészségügyi problémáival is meg kellett küzdenie. Több komoly betegség is hátráltatta a pályafutása során, ami miatt a 2000-es évek közepén majdnem derékba tört karrierje. Ám képes volt felállni a padlóról és újabb győzelmeivel bebizonyította a világnak, hogy korai még leírni őt.

Mi az, ami az előző sorokat olvasva először eszedbe Venus Williams-ről? E dolgok mennyire igazak rád?

Mindent összevetve egy bámulatos karrier az övé, ami irigylésre méltó lehet sokak számára. Ellenben mi lenne, ha nem irigykednénk az elért sikereire, hanem nagyító alá tennénk és kisajtolnánk belőle mindazon lehetőségeket, amiket számunkra is rejteget. Összefoglaltam neked Neked Venus Williams-től azt az 5 leckét, amivel felvértezve magad Te is könnyebben boldogulhatsz.

1. A testhezálló mentor kiválasztása

Minden sikeres sportolónak vagy üzletembernek volt egy edzője vagy mentora, aki arra törekedett hogy kihozza belőle a legjobbat. Igen, ezek azok az emberek, akik a szükséges erkölcsi támogatást, edzést, mentorálást és a kérlelhetetlen szigort nyújtják számukra. Mivel mindannyian megizzadunk a céljaink elérése érdekében, ezért óhatatlanul szükséges ezen emberek jelenléte. A mentorok/oktatók kulcsfontosságú katalizátorként működnek az emberek számára, mivel mindenki útmutatást és segítséget keres. Mindannyiunknak megbízható és stabil egységre van szüksége a különböző kérdések megválaszolásához, a hibáink kiemeléséhez és a cselekedeteink ösztönzéshez. Végül is ki az, aki egyedül szeretné ünnepelni a sikerét?

Ugyanez vonatkozik Rád is! Sokan gondolhatják, hogy ez nekem egyedül is sikerülni fog. Az első pár lépés megtétele talán így is lesz viszont ki az, aki ki tudja hozni belőled a maximumot? Ki az, aki segít felállni a padlóról? Ki az, aki támogatni tud?

2. Megfelelő bánásmód használata

Ne felejtsd el, hogy mind a sport mind pedig a munka elsősorban a koordinációt és a csapatmunkát jelenti. Vegyük példaként a Williams nővéreket, akik vállvetve küzdöttek a sikereikért, aminek eredményeképp az egyik legtöbb győzelmet számláló párost alkotják a pályán. Nem csak az összhang remek közöttük, de egymás tisztelete is elengedhetetlen ahhoz, hogy igazi profiként állhassanak egymással szemben mikor egyéni címekért folyik a küzdelem. Mikor valaki új karriert épít egy új munkahelyen és maga mögé akarja utasítani a kollégáit, az rövid távon érhet el sikereket viszont hosszútávon minden bizonnyal csődöt fog mondani. Megfelelő nyitottsággal segíteni a másik felet tartós szövetségeket eredményez, amire majd a későbbiekben támaszkodni lehet. Igen, anélkül is elérhet valaki a csúcsra, hogy más embereket visszahúzna. 

Az önzetlenség és kollegalitás sajnos mára csupa olyan erénnyé „avanzsált”, amiket mindenki előszeretettel hangoztat, de roppant kevesen rendelkeznek vele.

Mit tennél, ha segítségre lenne szüksége akár a kollégádnak akár egy csapattársadnak? Mindig a személyes érdekek szem előtt tartása a legfontosabb? Hogy tekintene rád a kollégád miután segítségére voltál? 

3. Ne habozz szakítani a hagyományokkal

A munkamódszer vagy a stílus változása arra enged következtetni, hogy nyitott vagy az újdonságra, valamint az interperszonális változásokra. Bár az elején a dolgok kaotikussá válhatnak, vagy akár a változás egy már-már szeizmikus jelenséget idézhet elő, végül a komfortzónából való kilépés és az innováció egy idő után elkerülhetetlen és szükségszerű. Ha egy vállalkozás, egy munkavállaló vagy sportoló életében bekövetkezik a stagnálás, arra kell ösztönözze, hogy miképp tud valami újdonsággal előrukkolni. Venus Williams is akkor kezdett igazán kiváló lenni, amikor úgy döntött felhagy az aggódással és átszakítja az addigi korlátait. A hozzá hasonló sport- és üzletemberek nem csak vezetői elképzeléseik és tulajdonságaik miatt válnak sikeressé, hanem azért is mert nem félnek magukat új kihívások elé állítani.

Hányszor estél már te is abba a hibába, hogy a megszokás tartott egyhelyben? Biztosan minden úgy jó, ahogy a szülők, tanárok, kollegák és főnökök mondják? Mi az, ami téged egyhelyben tart?

4. Nézz szembe a problémáiddal

Rengeteg olyan példát ismerünk, mikor egy sikeres sportemberből hasonlóan sikeres üzletember lett, már gyakran az aktív sportpályafutásuk során. Mindehhez azonban nem elegendő egy biztosabb anyagi háttér vagy nagyobb kapcsolatitőke. Kivétel nélkül ezek az emberek azért tudnak az élet ennyi területén a csúcsra jutni, mert képesek szembe nézni a problémáikkal és a félelmeikkel. Legtöbben egy-egy összetett kihívás láttán inkább hajlamosak félre nézni és távol tartani magukat tőle. Hosszútávon a kihívásokkal való szembenézés eredménye az lesz, hogy olyan magasságokba juthatunk el, amiket eddig ködhomály borított. A kezdő vállalkozók vagy akár alkalmazotti státuszban dolgozók esetében gyakran megesik , hogy a nehéz döntések meghozatala előtt csupán félszeg erőfeszítéseket tesznek a csúcsra jutás érdekében. Arra gondolva, hogy ez másnak jobban menne, ahelyett hogy nagyszerű lehetőségként tekintene rá és ezáltal kitűnhetne a tömegből. Az igazi csúcsteljesítők keresik a lehetőséget annak érdekében, hogy érvényesíteni tudják az általuk megálmodottakat, ahogy Venus Williams is teszi.

Mi a meglátásod ezzel kapcsolatban? Valóban érhetsz el kiemelkedő sikereket, ha a legtöbb esetben inkább elfordítod a fejed? Te képes vagy farkasszemet nézni a kihívásokkal és ezáltal kiemelkedni a tömegből?

5. Nem nyerhetsz mindennap

Igen, a dolgok nem mindennap kerülnek a helyükre. Ami azt illeti, még Venus Williams is pontosan 35-ször nézett szembe a vereséggel, háromszor is a Grand Slam döntőjében. Noha egyesek általában elakadnak a vereség, sikertelenség közepette és hagyják, hogy ezek a pillanatnyi élethelyzetek felülírják őket. Venus Williams viszont nagyszerű példát mutat azzal,  hogy szembeszáll a veszteséggel, ami heves motivációként jelenik meg a későbbiekben. Ezt arra használja amire igazából való, méghozzá a következő sikere megalapozására. Mikor valaki új dologba vág bele, ami lehet akár egy vállalkozásindítás vagy új munkahelyi karrier hajlamos hibát véteni ezen érzések kapcsán. A tapasztalat vagy a magabiztosság hiánya miatt hagyja, hogy a vereség megijessze és eltántorítsa a következő kulcsfontosságú döntés meghozatalától vagy egy feladat elvállalásától. Viszont itt jön az, amit remekül művel Venus Williams is: a pillanat elfogadása és az ezen való felülkerekedés.

A pillanat teljes elfogadása és annak megélése egy hosszú önismereti útnak a végét jelenti. E pillanatok elfogadása nem azt jelenti, hogy ezentúl mindig így lesz, sokkal inkább a befogadását az adott érzésnek és az ezen felülkerekedett cselekvésünket. Gondolkoztál már azon, mi lenne ha nem lenne meg benned egy-egy ilyen érzés? Hogy cselekednél ekkor?

image_1.png

Joggal állíthatjuk, hogy Venus Williams is az olyan csúcsteljesítők egyike, akik képesek motivációt és inspirációt jelenteni nemcsak a sportolók és üzletemberek számára, hanem minden nő és férfi számára is a világ minden tájáról. Tenisz- és divatgladiátorként is folyamatosan állva a sarat példaként szolgál a feltörekvő ifjúságnak és a megrekedt felnőtteknek, akik épp most gyűjtik az erejüket az első lépés megtételére a csúcsteljesítményük elérése érdekében. A fent említett pontok csupa olyan alapvetések, melyekre nyugodtan támaszkodhat bárki, aki nem csak a karrierjét szeretné jobbá és teljesebbé tenni, hanem az életét is.  Ám nem vagyunk egyformák így neked Neked is szükséged van a saját belső hangodra is ahhoz, hogy ezek valóban értékesek legyenek számodra.

Higgy magadban, hogy a világ is higgyen benned!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsteljesitok.blog.hu/api/trackback/id/tr7016369094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása